Απολογισμός της εκδήλωση CO-SOLIDARITY PLATFORM: Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα
Το ταξίδι της αλληλεγγύης ξεκινά από την Πάτρα και την Co-Solidarity Platform.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση της Co-Solidarity Platform: Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα. Μία πρωτοβουλία που συστάθηκε με σκοπό να προάγει το διακρατικό δίκτυο αλληλεγγύης, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Γαλλία, μέσα από το δίκτυο αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς σε αυτές τις δύο χώρες. Την προσπάθεια αυτή υποστηρίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οι κοινωνικοί οργανισμοί Co2gether και InterMediaKT, το Εργαστήριο Προσομοίωσης Φροντίδας Ασθενή του Τμήματος Νοσηλευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και η Γαλλική Οργάνωση SECOL.
Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας προς το ευρύ κοινό, το οποίο ανερχόταν στους 130 συμμετέχοντες. Η απήχηση της εκδήλωσης προκάλεσε ιδιαίτερη χαρά στους διοργανωτές και υποστηρικτές της πρωτοβουλίας, καθώς η αναγκαιότητα της δράσης είχε αντίκτυπο σε αρκετούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Τόσο οι συμμετέχοντες φορείς όσο και οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες και το υγειονομικό υλικό που προσφέρει δωρεάν η CO-SOLIDARITY PLATFORM. Μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα από την οποία προσφέρεται υγειονομικό υλικό και βοηθήματα μετακίνησης ηλικιωμένων και λοιπών ευπαθών ομάδων, δυνατότητα εκπαίδευσης σε επαγγελματίες και προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Co-Solidarity Platform παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, ο οποίος πραγματοποίησε την έναρξη και απηύθυνε χαιρετισμό προς τους πολίτες, που ήρθαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και να στηρίξουν τη δράση. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα και την καινοτομία της πρωτοβουλίας τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και την ευρύτερη. Επίσης, υπογράμμισε το όραμα που βρίσκεται πίσω από την δράση, το οποίο ταυτίζεται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων αλλά και των λοιπών ευπαθών ομάδων.
Μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μπονάνος αναφέρθηκε στα οφέλη που έχει η Co-Solidarity Platform προς την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα:
Όσον αφορά την οικονομία:
Εξοικονομούνται πόροι για το σύστημα υγείας Δημιουργούνται θέσεις εργασίας για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού Αναπτύσσεται περιφερειακό δίκτυο συλλογής και διανομής εξοπλισμού
Όσον αφορά την κοινωνία:
Προμηθεύεται υλικό σε φορείς Παρέχεται δωρεάν εξοπλισμός σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού Υπάρχει συνεργασία με συλλόγους και ιδρύματα για ηλικιωμένους ή άτομα με αναπηρία Πραγματοποιείται εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών
Όσον αφορά το περιβάλλον:
Επαναχρησιμοποιείται υλικό που σήμερα παραμένει αχρησιμοποίητο ή καταστρέφεται Μείωση των αποβλήτων Δημιουργία τοπικής κουλτούρας κυκλικής οικονομίας
Παράλληλα, στην εκδήλωση μίλησαν σημαντικοί θεσμικοί φορείς εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας που υποστηρίζουν τη δράση.
Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας CO-SOLIDARITY PLATFORM πραγματοποίησε η Δρ. Μαρία Ζαφειροπούλου, Νομικός- Γεροντολόγος, Ιδρύτρια Co2gether και ο Νίκος Ματσάνκος, υπεύθυνος σχεδιασμού και μέλος του Δ.Σ της InterMediaΚT. Συγκεκριμένα, ενημέρωσαν το κοινό ότι μέσω της «CO-SOLIDARITY PLATFORM» συλλέγεται, επιδιορθώνεται και προσφέρεται δωρεάν υγειονομικό υλικό και βοηθήματα βάδισης, μετακίνησης, μεταφοράς σε ηλικιωμένους, ΑμεΑ, ανασφάλιστους πολίτες, ασθενείς, άπορους, πρόσφυγες, Οίκους Ευγηρίας, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Κοινωνικούς Συλλόγους της τοπικής κοινωνίας μας. Παράλληλα, τόνισαν ότι ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται στην κοινότητα και οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης (ΕΚΕ), συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δράσεων αλληλεγγύης και κουλτούρας προσφοράς, καθώς και το ότι οι κατ’ οίκον παρεμβάσεις σε πολίτες που το έχουν πραγματικά ανάγκη και στους φροντιστές τους, πραγματοποιούνται μέσα από έμπειρους εξειδικευμένους επιστήμονες, με στόχο την ενδυνάμωση και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Μαζί με την παρουσίαση της Co-Solidarity Platform πραγματοποιήθηκε και η πρώτη προβολή του serious game για ηλικιωμένους και φροντιστές, για το οποίο μίλησαν ο Νίκος Στεφανόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Νοσηλευτικής Παν. Πατρών και ο Karan Prasher, Creative Director Karan Creative Media σε συνεργασία με την Co2gether. Μία ταινία, η οποία στηρίζεται στην αγωγή της υγείας, μίας μαθησιακής διαδικασίας διαμόρφωσης συμπεριφορών και όχι απλά παροχή πληροφοριών. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της ταινίας, είναι η προσομοίωση.
Μετά το πέρας των ομιλιών έγιναν τοποθετήσεις σε στρογγυλή τραπέζα, όπου συμμετείχαν η Ιουλία Συροκώστα – Σταθοπούλου, Παθολόγος, Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ ΠΓΝΠ, Δημοτική Σύμβουλος, Υπεύθυνη Γραφείου ΑμεΑ Δήμου Πατρέων, η οποία μίλησε για τη συνεργασία σχετικά με τη διάθεση αναπηρικών αμαξιδίων, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχει γίνει και η πρώτη παράδοση.
Ο Αντώνης Χαροκόπος, Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας & Νοτίων Ιονίων Νήσων (Π.ΟΜ.Α.μεΑ Δ.Ε. & Ν.Ι.Ν.), ο οποίος ανέλυσε την ιδέα της δράσης – τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης για ΑμεΑ, η οποία θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη Co-Solidarity. Ακόμα, ο Θεόδωρος Τσούμπελης, Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Αχαΐας, CEO Dynacomp, αναφέρθηκε στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη των επιχειρήσεων και το ρόλο του Επιμελητηρίου. Τέλος, ο Ιγνάτιος Φωτίου, ΤΟΒΕΑ Managing Director, ως χορηγός επισκευής εξοπλισμού βάδισης και μετακίνησης εξήγησε πως θα γίνεται η επιδιόρθωση του μεταχειρισμένου υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι συζητήθηκαν ακόμα ευκαιρίες κινητικότητας των νεών στην Ευρώπη από την Ολυμπία-Χριστίνα Καλογιάννη, εκπρόσωπο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης. Οι νέοι εργαζόμενοι και φοιτητές της πόλης μας, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσω της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρωτοβουλίες τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε εθελοντικό επίπεδο, καθώς επίσης γνώρισαν και τις φοιτητικές οργανώσεις και πανευρωπαϊκά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Συζητήσεις έγιναν και με τους εκπροσώπους των φοιτητικών οργανώσεων AIESEC Patras, ESN UOPA, BEST Patras, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και ως community partners.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας “Πελοπόννησος”, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος. Την μετάφραση στην Γαλλική γλώσσα της ομιλίας του Rigaud Jean Pierre, υπεύθυνος των δράσεων της γαλλικής SECOL ανέλαβε η κα. Elizabeth Nikolopoulos, από τον Σύνδεσμο Γαλλόφωνων Αχαΐας (Association des Francophones d’Achaie).
Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάπτυξη και δημιουργία συνεργασιών τόσο με τους θεσμικούς φορείς της κοινωνίας και με τις κοινωνικές επιχειρήσεις όσο και η διάδοση του οράματος της Co-Solidarity Platform που σχετίζεται με την ανάπτυξη αξιών, όπως η προσφορά και η αλληλεγγύη.