cosolidarity.platform@gmail.com

Η Co2gether κατέκτησε το πρώτο βραβείο με την πρωτοβουλία Co-Solidarity Platform, στα πλαίσια του διαγωνισμού “Incubators For Innovation αnd Technological Transfer In The Mediterranean”.

Η Co2gether κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο, καθώς στο δυναμικό της έχει έμπειρα στελέχη στο χώρο τόσο της συμβουλευτικής, της υλοποίησης προγραμμάτων στο χώρο της κοινωνικής συνοχής όσο και στο συντονισμό και μάρκετινγκ. Ακόμα, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργασίας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γαλλία.

Η συμμετοχή της Co2gether στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα INTECMED είχε ως στόχο την άντληση πόρων και τεχνογνωσίας, ώστε η επιχειρηματική ιδέα της Co-Solidarity Platform να καταστεί βιώσιμη και επιτυχημένη.

Η τριήμερη εκδήλωση με θέμα «INTECMED – Mediterranean Innovation Days» συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, με την υποστήριξη της PATRAS IQ. Παράλληλα, το συνέδριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού έργου INTECMED – «Θερμοκοιτίδες για την αναζήτηση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην περιοχή της Μεσογείου» (Πρόγραμμα Χρηματοδότησης ENICBCMED 2014 – 2020), στο οποίο το Επιμελητήριο Αχαΐας είναι ο επικεφαλής, ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών συμμετέχει ως εταίρος στη σύμπραξη.

32 νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups) από τις 4 χώρες υλοποίησης του έργου-Ελλάδα, Ισπανία, Τυνησία και Αίγυπτο συμμετείχαν μέσω ανοικτής πρόσκλησης, σε διαδικασία καθοδήγησης (mentoring Program), υποστήριξης και καθοδήγησης στην ανάπτυξη των καινοτόμων επιχειρηματικών σχεδίων (Tutorship).

Τα βραβεία επιχειρηματικής ενίσχυσης (sub-grants) του Διαγωνισμού Καινοτόμων Επιχειρηματικών Ιδεών του ΙΝTECMED που απονεμήθηκαν είχαν συνολική αξία 60.000€. Τα βραβεία αφορούσαν τις 3 πιο καινοτόμες ιδέες από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υποστήριξη των δράσεων που απαιτούνται για την λειτουργία της επιχείρησής τους και της εφαρμογής της καινοτόμου ιδέας στην αγορά. Το πρώτο βραβείο είχε αξία 30.000 ευρώ και δόθηκε στην επιχειρηματική ιδέα “Co-Solidarity Platform”, το δεύτερο βραβείο αξίας 20.000 ευρώ πήρε η επιχειρηματική ιδέα “Terra” και το τρίτο βραβείο η επιχειρηματική ιδέα “Doctor bot” 10.000 ευρώ.

Η πρωτοβουλία της Co-Solidarity platform αφορά τη δημιουργία ενός καινοτόμου τοπικού οικοσυστήματος κοινωνικής και κυκλικής οικονομίας. Ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2022 και έκτοτε έχει αναπτυχθεί η βασική τεχνολογική πλατφόρμα και το serious game. Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί εκπαιδεύσεις στην κοινότητα και κατ’οίκον δράσεις, τις οποίες υλοποιεί η επιστημονική ομάδα Co2gether και έχουν υποστηρικτικό ρόλο στην Co-Solidarity Platform.

Επίσης, έχει στρατηγικούς συνεργάτες την InterMediaKT ως ΙΤ partner με στελεχιακό δυναμικό web developers,  ICT consultants και ως υπεύθυνο προσομοίωσης το εργαστήριο ΠΡΟΦΑ της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών. Προμηθευτής από το εξωτερικό για τα προϊόντα είναι η γαλλική SECOL.

Η επιχειρηματική ιδέα της  cosolidarity platform περιλαμβάνει την ανταλλαγή, επαναχρησιμοποίηση και δωρεά/ αγορά:

– Αποστειρωμένου υγειονομικού υλικού (π.χ. γάζες, σετ για λαπαροτομία, σετ χειρουργείου, σετ μαιευτικής, σετ αναισθησίας)

– Είδη Ατομικής Υγιεινής & Προσωπικής Φροντίδας (π.χ. μάσκες, γάντια, βοηθήματα ακράτειας, οξύμετρα, μετρητές σακχάρου) 

– Εξοπλισμό για κατ’οίκον νοσηλεία (π.χ νοσοκομειακά κρεβάτια, αεροστρώματα κατακλίσεων) 

– Βοηθημάτων βάδισης, μετακίνησης και μεταφοράς (π.χ. αναπηρικά χειροκίνητα αμαξίδια, scooters, περιπατητήρες απλοί και τροχήλατοι, μπαστούνια στήριξης απλά και τετράποδα).

Η παρουσίαση των επιχειρηματικών ιδεών όπως και σχεδίων παρουσίασε σημαντικό ενδιαφέρον για τους επιχειρηματίες της περιοχής μας, που θέλησαν να αναπτύξουν νέες συνεργασίες και είχαν ενδιαφέρον για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες.